TRAINING EN ADVIES ZONDER NONSENS

‘No burning issue, no meeting! ‘
Hetzelfde geldt voor trainingen. Als u er later niets mee gaat doen, train dan maar niet.

Eerder werkte Bureau Dekker voor/met :

Over het trainingsvak

Stephen Covey is 16 juli 2012 overleden. De auteur werd beschouwd als een van de invloedrijkste organisatieadviseurs ter wereld. Het Amerikaanse tijdschrift Time zette hem zelfs op de lijst van 25 invloedrijkste Amerikanen. Zijn boek ‘The seven habits of highly effective people staat in de top 25 van de invloedrijkste managementboeken (Management Team – juli 2012).

Ik denk echter dat zijn invloed veel minder groot is dan vaak wordt beweerd. Hij wordt weliswaar veel gelezen en geciteerd, maar of er nu ook zoveel mee wordt ‘gedaan’ is een maar zeer de vraag.

‘In Covey’.

Ik heb veel cursisten en studenten meegemaakt die vertelde ‘helemaal in Covey te zijn’. Ze zouden zelfs leven volgens de leer van Stephen. Doorvragen brengt echter vaak aan het licht dat er in feite niets veranderd was in hun leven.

Waren ze na het lezen van zijn boek opeens ‘proactief’ geworden? Deden ze hun werk nu met het einde voor ogen? Stelden ze nu hun prioriteiten op basis van ‘belang’? Dachten ze in win-win termen. Waren ze empathisch geworden, en integreerden ze alle eigenschappen terwijl ze hun ‘zaag’ scherp hielden, dit alles met veel inspiratie?

Ik dacht het niet.

Stephen stelt in zijn beroemde boek dat hij zich niet bediend van trucs, maar zich op echte principes richt. Die zouden wel werken.
Welnu. Wellicht dat de principes voor Stephen zelf werkte. Hij heeft er in ieder geval heel veel geld mee verdiend. En ik moet toegeven het klinkt allemaal erg plausibel wat hij opschrijft. Ware het niet dat hij zich vooral richt op ‘het denken’ van mensen. Op onze paradigma’s (percepties). Op onze normen en waarden, en op ‘karakter’.
Hij staat hier overigens niet alleen in. Veel managementgoeroes doen dit. Het is gebaseerd op de ‘common sense’ gedachte dat je denken je gedrag stuurt, en dat alles wat je doet een keuze is, jij bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt of niet, enz.

Reageer via onderstaand formulier:

De praktijk: conformeren, mooi zitten en dom kijken

Five rows of delivery and construction toy trucks, each model having two identical cars facing each other. The toys are made from plastic and feature a really simple built in bright colors.

De praktijk leert echter totaal iets anders. De meeste mensen denken zich weliswaar ‘gek’ over ‘hoe het anders zou moeten’, maar hun gedrag wordt grotendeels gestuurd door ‘het systeem’ ofwel ‘de sociale realiteit’ waarin ze zich bevinden. Tijdens ‘het werkoverleg’ houden mensen hun mond dicht ook al hebben ze vragen, snappen ze er niets van, of zijn ze het totaal niet eens met de gang van zaken. Ook al zien we problemen van mijlenver aankomen, we zeggen niets, vragen niet om hulp en modderen maar voort. Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken worden gelaten ondergaan. Kortom van veel HRM-idealen komt niet terecht. In feite gedragen veel mensen zich in organisaties alsof ze ‘gevangenen’ zijn.

HRM als een nieuw soort Opium voor het Volk

Het idee dat de principes van Covey leiden tot beter management is in feite een rookgordijn. HRM is voor veel mensen een flauwe grap. Deze leer is in veel organisaties niet veel meer dan een nieuw soort ‘Opium voor het volk’. Het lijkt wel een nieuw soort religie. In het MT zijn de beleidsnotities hamerstukken, maar op de afdeling merken we er verder niets van. En zo dromen we lekker door. In de tussentijd vraagt niemand om hulp als ie in de problemen zit, stelt niemand een vraag, deelt niemand een compliment uit, en van echt teamwork is nauwelijks sprake.

Werkelijk managen moet gericht zijn op het gewenste gedrag (communicatie) van mensen

Veel HRM-problemen zijn terug te voeren op 1 ding: een slechte sfeer

We moeten ons als manager leren richten op ‘het gewenste gedrag’. Het blijkt elke keer weer dat het niet helpt als je mensen opzadelt met normen en waarden, zelfs niet als iedereen ze onderschrijft (open en eerlijk zijn, proactief zijn, integer zijn, klantgericht zijn, enz, enz.). In veel organisaties is het hoger en middenmanagement al jaren bezig met het formuleren en herformuleren van hun missies, visies, normen en waarden en strategieën. Het werkt niet!

De praktijk leert ons dat mensen in gezelschap,

• Niet vrijuit praten, geen vragen stellen.
• Niet spontaan feedback geven (complimenten of kritiek geven).
• Niet om hulp vragen.
• Geen actie ondernemen om effectiever samen te werken.

Mensen doen pas gezellig als je het gezellig maakt (leuk maakt). Als we het bovenstaande gedrag leren benoemen, dan doe je er iets aan. Laat mensen b.v. eerst in kleinere groepjes werken. Laat ze hun vragen en/of opmerkingen op papier zetten en de resultaten aan elkaar presenteren. Zorg ervoor dat er feedback wordt gegeven op die presentaties. Op die manier kom je echt op tot een heldere gemeenschappelijke visie.

Het gebruik maken van werkvormen is in veel gevallen de enige manier om ook anders te laten werken. Als mensen jarenlang hun mond niet open doen, kun je niet verwachten dat ze dit na het lezen van Covey en/of andere managementgoeroes opeens wel doen. Dat gebeurt alleen als je mensen eerst duidelijk maakt ‘wat je anders moet gaan doen’, en dat we het anders gaan doen. Stoppen met alleen maar praten over normen, waarden en principes is dan de eerste stap.

Eenvoud werkt het best

Eenvoud is belangrijk. Eenvoud is te begrijpen. Dat wil niet zeggen dat eenvoud makkelijk is. Maar het is wel een goed begin. Iemand die iets wil bereiken met een groep mensen heeft wat eenvoudige middelen (methoden) nodig om de boel in banen te leiden. En daar komen ook wat noodzakelijke en eenvoudig te begrijpen communicatietechnieken bij kijken, die je overigens wel moet (blijven) oefenen.

• Open vragen stellen.
• Actief luisteren.
• Samenvatten.
• Complimenten geven en ontvangen.
• Presenteren.
• Enz.

Het is natuurlijk vreemd dat je dit nauwelijks terugleest in veel managementboeken. En als we niet bereid zijn om hier aan te gaan werken dan blijven we op een amateuristisch niveau doorwroeten als het aankomt op het grote toverwoord ‘management’ of ‘leiderschap’.

Als we echt willen leren managen, of leiderschap willen tonen, dan moeten we ons richten op iets dat je kunt managen. En dat is hoe het systeem werkt, ofwel hoe mensen zich gedragen. Als we dat niet doen dan blijven we rondzwemmen in onze virtuele HRM-systemen.

Covey heeft met zijn principes ‘het eindresultaat’ geduid (het wat). We moeten nu echt overgaan tot het ‘hoe’. Anders komen we er niet.

Over Bureau Dekker

Een korte biografie van het Bureau Dekker

Bureau Dekker is 11 september 2002 opgericht met als doel mensen echt te helpen met het concretiseren en/of optimaliseren van de samenwerking middels het verzorgen communicatietrainingen, commerciële trainingen en managementtrainingen. Bureau Dekker werkte de afgelopen jaren voor organisaties als Stork, Vanderlande Industries, Technische Unie, Centraal Justitieel Incasso Bureau, de Gemeente Amsterdam en Free Press Unlimited.

Sinds 2005 houden we ons bezig met de vraag ‘hoe kunnen we organisaties echt helpen om echt ‘lerend’ te worden. Anno 2012 willen we met het trainingssemester ‘De lerende organisatie heeft u al in huis’ een nieuwe revolutionaire stap zetten.

De missie van Bureau Dekker

Werken voor ‘Verlichte Managers en Directies’ van grotere organisaties die zich realiseren
dat ze ‘de lerende organisatie’ al in huis hebben, om samen met hen dit begrip
(verder) te concretiseren. De nadruk hierbij ligt op met veel plezier en zo veel mogelijk
eenvoud mensen leren samen te werken aan een leukere organisatie. We doen dit middels het
aanreiken van de juiste inzichten en technieken (kennis en vaardigheden) en methoden op het
gebied van communicatie en management waardoor dit mogelijk wordt. En natuurlijk niet te
vergeten een hoop inspiratie en ‘er zin in hebben’.

De Visie van Bureau Dekker

Van Nederland echt een kenniseconomie maken in de zin dat in grotere organisaties, denk hierbij ook aan Hogescholen en Universiteiten, echt wordt samengewerkt aan gemeenschappelijke doelen zodat mensen werkelijk van elkaar leren.

Meer weten? Reageer dan nu!

Een korte biografie van Frits Dekker

Drs. Frits Dekker (1960) woont zijn hele leven al in Zaandijk. Studeerde af als sociaal-, arbeids- en organisatiepsycholoogg aan de UvA, en is gespecialiseerd op het gebied van interpersoonlijke communiceren en gedragsmodificatie. In zijn vrije tijd verzorgde hij Jazz- en Blues workshops en speelde als gitarist in meerdere formaties.

In 1988 werd FD trainer bij Teach & Train, werd daar in 1991 mede-directeur / groot aandeelhouder. In 2002 richtte hij Bureau Dekker op. De afgelopen jaren heeft hij trainingen, presentaties, coachingstrajecten, en workshops verzorgd voor organisaties als Hiswa, KvK’s, Michael Page International, Spencer Stuart, Stadsdelen Amsterdam, Technische Unie, Stork, Vanderlande Industries, e.v.a.

Meer weten? Mail Frits dan nu via onderstaand formulier!

Uw Kwaliteitsteam

Samen met u richten we een kwaliteitsteam waarvoor we het managementsemester ‘De lerende organisatie heeft u al in huis’ verzorgen. Het gaat om ‘een schaduwkabinet’ dat u als directie of MT echt kan helpen. Dit team is erop gericht om de samenwerking in uw organisatie te concretiseren en te optimaliseren. Het team houdt zich zo min mogelijk bezig met procedures, systemen en blauwdrukken maar richt zich vooral op de manier waarop de zaken worden aangepakt.

Het team kan zichzelf blijven vernieuwen, opereert zelfsturend, functioneert zelf als lerende organisatie en fungeert zo direct als ‘voorbeeld’ voor de rest van de organisatie.

Wilt u ook een kwaliteitsteam? Laat het ons weten!

7 Stappen naar een lerende organisatie

Vul uw Naam & Emailadres in voor het Ebook 7 Stappen Naar Een Lerende Organisatie:
Naam:

‘De Wetten Van Dekker’

Toelichting: echt samenwerken, een werkelijk lerende organisatie willen zijn, echt streven naar kwaliteit lijkt wellicht heel moeilijk, maar begint gewoon bij jezelf. Nog sterker: begint met ‘jezelf zijn’. Later komen de visies, missies, en strategieën vanzelf wel aan bod. Het gaat om te beginnen (je moet ergens beginnen) om eenvoudige dingen. Bij deze wat richtlijnen.

1. Als je een vraag hebt, dan moet je die stellen.

2. Als je in de problemen zit, dan moet je om hulp vragen.

3. Als je een compliment kunt geven dan moet je dat zeker niet laten.

4. Als je een compliment krijgt dan kun je altijd bedanken.

5. Als je je op rustige, zekere wijze kwetsbaar opstelt, dan word je onkwetsbaar.

6. Als je wilt dat mensen samenwerken moet je ze samen laten werken.

7. Als je zin wilt hebben in je werk en in samenwerken, moet je er zin aan geven
(zorgen dat het leuk is en de mensen er zin in hebben).

 

Wilt u een van de wetten leren toepassen in uw bedrijf?

Meld uw bedrijf aan voor een korte workshop / seminar of training.

 

 

 

Mensen Over Bureau Dekker

Geweldig. Ik heb even een kijkje genomen op je nieuwe website. Hij is echt prachtig! Het ziet er professioneel en overzichtelijk uit. Ook vind ik je logo mooi. Wat ik bijzonder en een kracht vind is dat je de 7 stappen naar de lerende organisatie “gratis” beschikbaar stelt. Er zijn maar weinig bedrijven die zoiets doen. Erg goed dat je “de 7 wetten van Dekker” op de kaart gaat zetten. Hier moet ik nog wel eens aan denken. Het klinkt als je het leest zo logisch, maar in de werkelijkheid verloopt het vaak anders. Wat ik met veel plezier gelezen heb is het stukje over Covey. Het klopt helemaal wat je erover schrijft! Ook ik heb het boek gelezen en dacht achteraf “wat heb ik er van geleerd en mee gedaan?” ……vrij weinig kan ik je vertellen.

Het is duidelijk te zien dat je druk geweest bent met Bureau Dekker – Nieuwe stijl, maar het resultaat mag er wezen. Je mag er met recht trots op zijn! De komende tijd zal ik je site nog eens bezoeken.

Jessica

-
“LOGO is mooi. Site is mooi vormgegeven. ‘Dat zijn wel namen’’,
‘’je ziet er wel wat anders uit als je op de fiets zit’’, kortom: Helemaal goed.”
R.J. Siebeling:

-
“Wat geweldig dat je bureau Dekker in een nieuw jasje hebt gestoken! Het zal inderdaad heel wat werk gekost hebben. De site ziet er ook geweldig uit!
Alles is overzichtelijk en vooral zeer duidelijk. Ik denk dat heel veel bedrijven zich er in herkennen. Ook al ontkennen ze dit vaak in praktijk of willen ze het niet zien. Je zegt waar het op slaat.”

-
“Ik heb je nieuwe website bekeken.
WAUW! Was mijn allereerste reactie, wat een prachtige, professionele en zakelijke website!
Erg leuk dat je de 7 stappen naar een lerende organisatie gratis weg geeft in de vorm van een E-book. Dit is natuurlijk PR en reclame! Mooi, professioneel logo, leuk met die frisse blauwe tinten.
Het ziet er super goed uit Frits!”

-
Die wetten van Dekker is echt een briljante vondst. De site is daarnaast fris en clean. Het heeft een professionele uitstraling en opent snel. Ik voel me uitgedaagd om alles verder te onderzoeken.
Vincent Hattink

Wilt u dat uw reactie er ook bij komt? Laat deze dan nu achter via onderstaand formulier!

Eerder werkte Bureau Dekker voor/met :

Contact

Hendrik Andriessenstraat 13
1544MT Zaandijk
Tel: 075-6216207

Send us mail